Brand kan ontstaan door de meest onschuldig lijkende dingen. Maakt de kantine gebruik van een bakplaat of tosti-ijzer? Dan heb je al twee oorzaken voor mogelijk brandgevaar. Of wat dacht je van een simpele telefoonoplader die te lang in het stopcontact zit? Eén enkele lucifer kan een volledig bos in brand steken, onderschat dus niet wat voor effect iets kleins kan hebben. Zet elektronische apparaten indien mogelijk uit en wees uitermate voorzichtig in de keuken. Wees ook streng op rokende mensen en laat ze enkel in de uitgekozen zones roken.
Het uitbreken van brand kan op verschillende manieren voorkomen worden. Allereerst hoort iedereen op de hoogte te zijn van de mogelijke gevaren en hoe ze hier mee om moeten gaan. Een vastgesteld beleid is dus belangrijk. Ten tweede hoort het gebouw te beschikken over genoeg brand- en rookmelders en brandblussers. Deze moeten dan ook regelmatig gecontroleerd worden op schade of breuk. Ten derde is het hebben van officiële vluchtroutes een vereist onderdeel. Hou ze ook dagelijks in de gaten of ze niet belemmerd worden. Naast deze voorzorgsmaatregelen kan men enkele bedrijfshulpverleners inschakelen of bestaande werknemers hier tot opleiden.
Breekt er brand uit op je werk? Tegenwoordig geven brandmelders automatisch een melding door aan andere afdelingen en bellen ze direct de brandweercentrale. Mocht dit niet het geval zijn? Licht dan zo snel mogelijk je collega’s in, zodat iedereen op tijd het pand kan verlaten. Vergeet dan ook niet de brandweercentrale te bellen. Is de brand klein en is de oorzaak bekend? Dan kan je proberen het zelf te blussen, maar vergeet niet dat veiligheid voorop staat! Bij twijfel kan je het beter aan de brandweer overlaten. Volg de noodverlichting naar de nooduitgangen en verzamel iedereen bij de speciaal aangewezen verzamelpunten. Laat vooral de brandweer hun werk doen en denk aan je eigen veiligheid.
Terug naar Veiligheid