De oorzaken van een smerige werkplek

Er zijn verschillende manieren waarop de werkvloer een vuile plek kan worden. Laten we als voorbeeld een kantoorbaan nemen. Onderweg naar je werk raak je allerlei voorwerpen aan die waarschijnlijk niet erg schoon zijn. Dan kom je aan op het werk en grijp je de deurklink, weer smerigheid. Tel dan maar alles op wat je aanraakt op je werk. Een heleboel vuil, ja. Je bent eenmaal aan het werk en hebt alles aangeraakt, dan merk je plotseling dat je naar het toilet moet. Je gaat naar de wc, doet je ding en vertrekt weer zonder je handen te hebben gewassen. Deze bacteriën neem je weer overal mee tot aan je eigen bureau. Je moet niezen en snuit je neus. Handen wassen doe je niet aan en je zakdoek ligt los op tafel. We kunnen het verhaal nog langer maken, maar de boodschap is duidelijk. Overal waar je komt zijn vieze bacteriën. Het is zeer belangrijk dat een werkplek schoon is en blijft, anders kan het namelijk gevolgen hebben voor de gezondheid van werknemers.

De gevolgen van een smerige werkplek

Het gevolg van een vieze werkplek is ten eerste een toename van het ziekteverzuim. Vooral mensen met een lagere weerstand zijn vatbaar voor de schadelijke bacteriën. Bijvoorbeeld mensen met chronische ziektes, ouderen of mensen die medicijnen gebruiken. Ten tweede zorgt een toename van ziekteverzuim voor toenemende kosten voor de werkgever. De zieken moeten namelijk doorbetaald worden terwijl ze geen werk leveren. Ten derde moet er een schoonmaakploeg ingeschakeld worden (als die er nog niet was) om alles weer onschadelijk te maken. In het ergste geval kan iemand langdurig of ernstig ziek worden, wat weer leidt tot nog hogere kosten. Naast ziek worden zorgt het ook voor minder werkmotivatie. Werknemers raken geïrriteerd door onhygiënische mensen die bijvoorbeeld hun handen niet wassen na het toilet of het niezen.

Oplossingen voor een smerige werkplek

Er zijn vele manieren om een werkplek schoon te houden. Allereerst is goede ventilatie belangrijk, zo wordt de ruimte minder muf en stoffig. Zet even een raam open en het scheelt al een hoop stof. Ten tweede is het handig om gebruik te maken van antibacteriële gel of doekjes. Reinig je handen regelmatig en vooral je werkmaterialen. Ook is het slimmer om niet achter je bureau te eten, omdat de kruimels voor meer bacteriën zorgen. Tot slot is het regelmatig wassen van de handen een must. Mocht het op de werkvloer een smerige bende zijn volgens jou, dan kan je de werkgever hierop aanspreken. Volgens de Arbowet is hij of zij verplicht voor gezonde arbeidsomstandigheden te zorgen.


 


 


 

Terug naar Gezondheid
Afvallen