Wat verstaan we onder pesten en intimidatie?

Maar wat betekent pesten en intimidatie precies? Onder pesten verstaan we vijandig, intimiderend of vernederend gedrag naar dezelfde groep of persoon. De personen die pesten hebben vaak meer macht dan degene die gepest word waardoor het slachtoffer zichzelf niet goed kan verweren. Een grapje over een ander maken is niet gelijk pesten. We praten over pesten wanneer het gedrag zich herhaalt en langere tijd aanhoud. Dit pestgedrag kan nare gevolgen hebben voor het slachtoffer. Het slachtoffer kan zijn/haar werk niet meer goed uitvoeren. Over werkplezier hoeven we al helemaal niet te spreken. Ook kan het zorgen voor andere (lichamelijke) klachten.

Intimidatie kan in lichamelijke en psychische vorm voorkomen. Dit gebeurd door middel van woorden, e-mails of andere berichten waardoor het slachtoffer zichzelf bedreigd voelt. Seksuele intimidatie komt ook voor. Dit betekend niet perse lichamelijk contact. Opmerkingen, gebaren of ongewenste vragen over een privésituatie vallen hier ook onder. Intimidatie kan lichamelijk, verbaal en non-verbaal zijn.

Last van pesten of intimidatie op het werk?

Als je het idee hebt dat dit voorkomt bij jou op het werk of als je dit een belangrijk onderwerp vind dan kan je het altijd aankaarten bij je werkgever. Jouw werkgever zou de volgende stappen kunnen ondernemen:

– De risico’s van pesten in kaart brengen voor zowel de probleemgevallen als heel de bedrijfscultuur en geef eventuele risico’s voor pesten aan.

– Als er op werk een probleem is met pesten of intimiteit dan moet de werkgever een plan van aanpak opstellen om het te stoppen.

– Ook is het belangrijk dat jouw werkgever alle werknemers informeert over bestaande problemen en de maatregelen tegen het gedrag.

Terug naar Werkvloer
Afvallen