Soorten verlof

Het begrip verlof kent verschillende soorten. Je hebt bijvoorbeeld geboorteverlof, ouderschapsverlof, zwangerschapsverlof of calamiteitenverlof. De motieven voor deze verloven staan duidelijk in de naam. Bij calamiteitenverlof kan het wel variëren. Je zou dan een sterfgeval of inbraak kunnen hebben. Het is verstandig om bij gebeurtenissen die impact hebben op je gezondheid verlof aan te vragen. Immers, je werkprestaties gaan er op achteruit en het is niet goed voor je welzijn. Niet zeker of je verlof kan krijgen? Vraag het dan na bij je werkgever.

Regels bij verlof

Bij het krijgen van verlof moet je rekening houden met een aantal regels. Deze zijn (meestal) per verlof anders, dus vraag ze (indien nodig) voor de zekerheid na bij je werkgever. Zo word je bij ouderschapsverlof niet betaald, of het moet in de cao of het contract anders staan. Bij het calamiteitenverlof is het weer anders, daarbij word je volgens de wet wel betaald, maar ook hier kan het anders zijn. Vergeet niet dat de werkgever ook kan weigeren verlof te verlenen! (Behalve bij zwangerschaps- en bevallingsverlof.) Dit moet dan wel sterk onderbouwd worden.

Verschillen tussen verlof en vakantiedagen

Men verward verlof weleens met vakantie. Echter zijn er een aantal verschillen. Ten eerste is het bij verlof niet te bedoeling dat je niks gaat doen, want dat zou betekenen dat je hebt gelogen. Verlof is er echt om bij bepaalde (serieuze) situaties te vragen. Daarbij bouw je vakantiedagen op en verlof niet. Ook krijg je tijdens vakantiedagen doorbetaald. Dit kan bij verlof niet het geval zijn.

 

Terug naar Gezondheid
Afvallen