Wat is werkdruk?

Nee, het is niet hetzelfde als het druk hebben op je werk. Er is sprake van werkdruk wanneer de werknemer (lange tijd) last ondervindt van de voor hem aangewezen taken. Deze last kan bijvoorbeeld werkstress zijn, die ontstaat doordat je niet aan de gestelde eisen kunt voldoen of het werk niet binnen de gestelde tijd voldaan krijgt. Dit kan komen door te weinig tijd, (te) zware verantwoordelijkheden, te ingewikkelde opdrachten of een slechte werksfeer.

Wat zijn de gevolgen van te hoge werkdruk?

Langdurige hoge werkdruk leidt vooral tot gezondheidsproblemen. Werknemers raken erg vermoeid en ondervinden lichamelijke klachten als hoofdpijn, rugklachten en hart- en vaatziekten. Naast de lichamelijke inspanning is het mentaal ook uitputtend, waardoor werknemers te maken kunnen krijgen met slapeloosheid, vermoeidheid, depressie of agressieaanvallen. In de ergste gevallen krijgt men last van een burn-out. Bij een burn-out heb je geen energie of motivatie en kan je lichamelijke klachten ervaren.

Naast gevolgen voor de gezondheid komen ook de werkprestaties eronder te lijden. Mensen krijgen minder plezier in hun werk en gaan zich sneller irriteren aan collega's. Daarbij zullen ze minder inzet tonen, waardoor de prestaties gaan tegenvallen. Een te hoge werkdruk in combinatie met een slechte werksfeer leidt al snel tot meer (langdurig) ziekteverzuim.

Hoe los je dit probleem op?

Last van een te hoge werkdruk? Maak het dan vooral bespreekbaar! Immers, werkdruk ontstaat op je werk, dus ligt de oorzaak ook daar. Probeer het niet op te lossen door je symptomen aan te pakken, dit zal je op den duur niet (genoeg) helpen. Communiceer met je werkgever over de problemen en maak ook duidelijk waarom je ze ondervindt. Bedenk eventueel al wat maatregelen die genomen kunnen worden, zodat je werkgever snel actie kan ondernemen. Desnoods vraag je een paar collega's met dezelfde problemen om mee te gaan, samen maak je namelijk meer indruk.

Extra weetje: volgens de Arbowet hoort een werkgever maatregelen te nemen als zijn werknemers klachten ondervinden. Mocht dit niet gebeuren, dan kan hij of zij hoge boetes ontvangen.


 

Terug naar Gezondheid
Afvallen